nowblog

Gondolatok kicsiny, szerencsés része, melyek szöveggé válnak... Mindenféléről.

Friss topikok

  • Ciklon85: Sajnos így van...ott éltem 13 évig. De azért szeretem a várost. (2012.10.27. 18:20) Anomália Hévízen
  • supernowa: @bulvármédiás =>:Igazából nem is a "közösülésre utalás" a baj, hiszen azt mondják, már a tánc m... (2012.06.03. 21:02) Buli, csajok, zene(?)
  • supernowa: @Gamma Leonis: Igen, teljesen jogos a vélemény. Csupán annyi a baj, hogy tűrünk, némán tűrünk. Tal... (2012.04.11. 17:07) Itt élned, (éhen / ki) halnod kell!
  • supernowa: Először is köszönet a komment írójának a véleményért! Akkor lássuk: "önkényesen összehordott téves... (2011.04.10. 10:40) Krimó kinyíró 1 - Balaton-part
  • StormCaster: Hehe,jóféle kis írás ismét :) Az ánizsos rész külön odabasz,a fényképpel együtt :) (2011.01.23. 21:59) Krimó kinyíró 3 - Belváros I.

Linkblog

HTML

Talákozások - 1. rész

2011.04.21. 10:29 | supernowa | Szólj hozzá!

Kicsit elkalandozunk a helyi kocsmák világától, és egy különleges, időt átölelő összehasonlításon keresztül mai magyar társadalmunk jellemzőire ismerhetünk rá - keserű mosollyal a szánk szélén.

Alaphelyzet: 10 éves érettségi találkozó, valahol a Nyugat-Dunántúlon. Rögtön kettő. Az egyik 1985-ben, a másik 2015-ben (így értelemszerűen a ballagások 1975-ben ill. 2005-ben voltak). Az ábrázolás néhány (szám szerint 10) emberke jellemzésének, történetének segítségével készül, továbbá a nyelvezettel igyekszem tovább hangsúlyozni a különbséget. Az első részben a "most" tehát 1985-öt, a második részben 2015-öt jelent. A karakterek mindkét fikcióban adottak, vagyis mindenkinek van egy alteregója a másik időben, csak épp az adott kor változtatott rajta. Tehát a két részben nem ugyanazok a szereplők, inkább egymásnak megfeleltetettek (szép ritmusos szó:)).

A karakterek természetesen mind a fantáziám szülöttei, a valósággal való bármiféle egyezés vagy hasonlóság kizárólag a véletlen műve lehet...

 

 

1. rész

 

Érettségi: 1975 ; Találkozó: 1985.

 

Jani: A közeli faluban élő, sokat beszélő fiú gyakran volt a középpontban, szervezésben mindig ott volt a helye. Tagja volt a suli ifjúsági tanácsának és a színjátszókörének is, szavalóversenyen is indult. Feleléskor szerényebb tudással is mindig kidumálta magát, matekdolgozatnál már nem nagyon tudta kamatoztatni ezt az adottságot. Megpróbálkozott a színművészetivel is, oda azonban nem vették fel. Szülőfalujának kultúrházában dolgozik konferálóként, mellékállásban az Állami Biztosító munkatársa, némi kiegészítő jövedelemért Casco biztosítást ajánl a gépkocsi-tulajdonosoknak. Feleségével egy kisebb gazdaságot tartanak fenn a helyi TSZ berkein belül, valamint egy kisfiút nevelnek.

Andi: A csinos szőke hölgy közepes tanuló volt, magyarból, ha összekapta magát, jó volt egy négyesre, a matekkal és a fizikával olykor meggyűlt a gondja. A fiúk előszeretettel legeltették rajta a szemüket, ami láthatóan tetszett is neki ; hivalkodó volt, olykor miniszoknyában járt iskolába! Harmadikban már elvette a szüzességét a 22 éves, kőműves-segéd Józsi, amely teljesítménnyel vélhetően dobogós volt az egész suliban. Andi egy kisebb vendéglátó-ipari kitérő után most fodrászként dolgozik, néhány rövidebb kapcsolat után férjhez ment egy faipari munkáshoz. Nemrég szülte meg második lányát. Egy kis családi házban élnek egy közeli faluban.

Laci: Az ő erőssége az idegen nyelv volt, az orosz házit mindenki róla másolta. Önszorgalomból érettségire már angolul is jól tudott, és németül is beszélt hála szülei szobakiadásának és a sok barna szandálos NDK-snak. Egy szállodában dolgozik idegenvezetőként és tolmácsként, hivatalos utak során pedig többször eljutott Nyugat-Európába is. Egy szintén a szállodában dolgozó pincérnőt vett el feleségül, akitől van egy 4 és egy 2 éves éves kisfia. Jelenleg a szálloda szolgálati lakosztályán laknak, és szaporán gyűjtögetnek saját házra.

 Judit: A szeplős, szemüveges lány kitűnő tanuló volt. Szorgalmas, már-már stréber módjára állandóan tanult, a könyveket bújta. A fiúkkal már nem volt ilyen bújós, a tanítóképzőt is sikerült érintetlenül kihúznia, bár a gólyabálon csókolózott egy fizika szakos fiúval. Jelenleg az egyik jó hírű általánosban tanít, tavaly kapott egy osztályt is. Egy kémia-fizika szakos középiskolai tanár személyében már van udvarló is, aki - úgy hírlik - már el is jegyezte. Gyermekük nincs, de a külvárosi panelházban berendezett kisszoba arról tanúskodik, hogy terveznek. 

Gábor: Avagy "Gubó", kis termete és kerek feje miatt csak így becézték. Tanulmányai rapszodikusan alakultak, gyakran az elégséges és a közepes táján lavírozott, olykor felszívta magát és írt egy ötös matekdogát. Annyira azonban mindez nem foglalkoztatta, inkább a focinak élt. Természetesen oszlopos tagja volt a suli válogatottjának, és megjárta a városi klub összes korosztályos csapatát is. Kitartó és lelkes volt. Jelenleg is focista, a fővárosba igazolt, még első osztályú meccsen is többször pályára lépett. Térde egyre rakoncátlankodik, még egy szezont jósol magának az nb2-ben. Egy csinos varrónőt vett el nemrégiben, aki gyermeket vár tőle. 

Mihály: Ő volt az osztály okoskája, főként a reál tárgyak terén. Matematika versenyek rendszeres résztvevőjeként komoly eredményeket ért el, országos 10. helyezést is. Mindig "számítógépek"-ről beszélt, negyedikben már többször is kezelt ún. mikroprocesszor-vezérlésű gépeket. Két szakot is elvégzett a Műszaki Egyetemen, most a Rába gyárban dolgozik mérnökként. Az elsők között rendelt személyi számítógépet otthonra nemrég. Azért jut idő a feleségére is - aki a gyárban gépírónő -, mivel egy fiúgyermeke van tőle.

Betti: Még Andinál is kacérabb volt, pár hónappal mégis lemaradt tőle, ami az első szexet illeti - ez a harmadik osztályt követő nyáron történt, amikor egy balatoni üdülőben dolgozott. A negyedikes osztálykiránduláson összejött Rolanddal is (róla később). A fekete hajú, párduc testű lány a gyenge érettségit követően táncot tanult, táncdal-fesztiválokon háttértáncosként feltűnt a televízióban is. 20 évesen fiút szült, a gyermek az akkori tánctanárától volt. A kissrácra a nagyszülők vigyáznak. Most a Magyar Tévé egyik operatőrével él együtt, nemrég várandós lett tőle, így hamarosan csak koreografálni fog.

Roland: Roli, a magas, zselézett hajú srác az osztály vagánya volt: másodikban már cigizett, és farmerban, olykor bőrdzsekiben járt. Több fegyelmit is összeszedett, valahogy azért mégis sikerült leérettségiznie. Bár sokat kérkedett a haverjainak mindenféle nőügyeiről, valójában Bettivel volt az első igazi együttléte azon a bizonyos kiránduláson (ahová ő vitt sört és rumot, leitatva a fél osztályt). Pár évig aztán alkalmi munkákból tartotta el magát, gyakori vendége volt a helyi italkimérőknek. Néhány szabálysértési aktája is van a rendőrségen, könnyű testi sértésért be is vitték egyszer. Jelenleg éjszakai portás egy raktárnál. Van egy 3 éves lánya élettársától.

Kati: A kedves lány népszerű volt az osztályban, ahol tudott, segített. Nem volt különösebben mutatós, de csinosan is meg tudott jelenni. Orvosira készült, ez végül nem jött össze neki, így aztán a területnél maradva ápolónő lett a helyi kórházban. Az osztályon szeretik a betegek és a kollégák is. Egy orvossal volt is egy rövidebb kapcsolata régebben, annak vége szakadt azonban. Három éve házas, férje egy technikus, van egy két éves kisfiuk. Szorgalmasan gyűjtögetnek, még bérházban élnek, de hamarosan építkezni tudnak.

Béla: Ő is a vagányabb fiúk közé tartozott, a kötelező olvasmányok helyett inkább a női test rejtelmei érdekelték. Negyedikben már együtt szívta a cigarettát Rolanddal, az osztálykiránduláson pedig Andival csókolózott - de nagy sajnálatára nem sikerült lefeküdnie vele. Érettségi után inkább szakmát tanult, pár évig segédmunkásként tolta a talicskát építkezéseken, most villanyszerelőként dolgozik, hamarosan saját brigádja lesz. Már 3 gyermeke van - két lány, egy fiú - , felesége vegyesbolti eladó. Egy családi házat vettek a kertvárosban nemrégiben, minimális takarékszövetkezeti kölcsönnel.

 


   

 

   

        

 

    

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://blognow.blog.hu/api/trackback/id/tr582844452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása