nowblog

Gondolatok kicsiny, szerencsés része, melyek szöveggé válnak... Mindenféléről.

Friss topikok

  • Ciklon85: Sajnos így van...ott éltem 13 évig. De azért szeretem a várost. (2012.10.27. 18:20) Anomália Hévízen
  • supernowa: @bulvármédiás =>:Igazából nem is a "közösülésre utalás" a baj, hiszen azt mondják, már a tánc m... (2012.06.03. 21:02) Buli, csajok, zene(?)
  • supernowa: @Gamma Leonis: Igen, teljesen jogos a vélemény. Csupán annyi a baj, hogy tűrünk, némán tűrünk. Tal... (2012.04.11. 17:07) Itt élned, (éhen / ki) halnod kell!
  • supernowa: Először is köszönet a komment írójának a véleményért! Akkor lássuk: "önkényesen összehordott téves... (2011.04.10. 10:40) Krimó kinyíró 1 - Balaton-part
  • StormCaster: Hehe,jóféle kis írás ismét :) Az ánizsos rész külön odabasz,a fényképpel együtt :) (2011.01.23. 21:59) Krimó kinyíró 3 - Belváros I.

Linkblog

HTML

Anomália Hévízen III. - Megoldás: a költözés

2022.05.13. 00:51 | supernowa | Szólj hozzá!

"Egyszer minden véget ér", szól az egyik legigazabb közhely (igen, egy egész jó dal címe is ez). Olyannyira igaz, hogy legalább tucatnyi változata létezik, nem véletlenül. Persze, valaminek a vége egy másik születését jelent(het)i, mint ahogy azt a mai írás apropóját adó történetben is láthatjuk. Mégis sokan gondoltuk, akad valami a világban, olyan anomália, ami túlél mindent és mindenkit, ám végül, jó 30 évvel túlélve korát, az Örök Volánmezőkre távozott: a Hévíz - Deák téri autóbuszállomás is. 

 

Tehát Kedves Olvasók, elérkezett végre a múlt év végén beharangozott irományunk! Az eredeti poszt, amit ezzel kapcsolatban írtam (katt fentebb az "anomália" szóra), hamarosan a 10. születésnapját ünnepli, de a témában készült másik írás, a trilógia középső, rövidebb lélegzetvételű tagja, szintén vagy 6 éves. Mivel végül, még ha nehezen is, de bejött a papírforma, és az események alakulása mindkét felvázolt problémát egy csapásra megoldotta (?), a sportszerűség jegyében a hévízi buszállomások helyzetének dicsőséges trilógiájának befejező részeként e megoldást taglalnánk néhány képpel illusztrálva.

Előbb lássuk, persze méltó emlékezéssel, milyen sors jutott a régi állomásnak, a váróépületnek, és a környező területnek, mely mintegy mátrix-hibaként ékelődött a fürdőváros szövetébe!

Jelenleg, de már a beharangozó-kedvcsináló írásakor is, részlegesen, illetve teljesen lezárt övezetté alakult e tér, ahol el is kezdődtek a munkálatok, s egyelőre a bontás fázisában tart. Aki arra jár, még láthatja a régi buszállomás várójának és a legendás büfének helyet adó épületet felismerhető formában - így aki esetleg megemlékezne róla az utókor számára, még most érdemes néhány fotót lőni róla. Én is így tettem, íme:

"Vár(ó) állott, most kőhalom..."

Annyi biztos, a buszsofőrök vélhetően nem bánják, hogy nem kell ide többé behajtani; végre fellélegezhetnek, az újak pedig már csak a veteránok forgalmi irodán történő elbeszéléseiből fogják csak elképzelni, mit jelenthetett ebbe az utcába "beszűközni" az autóbuszt - pláne, hogy szinte garantáltan jött egy vagy több járat szembe is. A kollégáknak inteniük sem kellett egymásnak; ballal akár le is lehetett pacsizni a szembejövővel. Nem arra tervezték, annyi biztos - forgalmi gyakorlásra mondjuk kiváló lehetett: aki ott biztonsággal elkormányozta a buszt, bárhol is elfért onnantól kezdve.

Rácsok mögött immár. Vajon a büfé még működik?

Bár nem átallottam már az Anomália-trilógia első részének címében "rendellenesség"-nek címkézni ezen objektumot, s az írásban meglehetős éles kritikával illetni a városba-nem-illeszkedés tényét, meghökkenni állapotán és - mondjuk ki - bűzén és ocsmányságán, most mégis illőn illenők elbúcsúzni tőle: ennek a magyar valóság esszenciának, még ha Borsod szegényrészéből és/vagy az 1980-as évekből maradt is itt, azért mégiscsak volt személyisége. Lelke.

Szóval, Isten véled, Deák téri Autóbuszállomás! Emlékedet őrizzük, szerencsére e blogon is. Kíváncsian várjuk, mi születik majd a helyén - egyelőre hosszú távú vajúdás várható... Reméljük ,nem hintik be sóval, és talán mementóként meghagynak valamit, egy épületrészt belőle, akár a berlini falból...

 

Most pedig nézzük meg, hová került az új ... elosztó (nem, nem "paraszelosztózunk", ne feledjük, azok inkább a nagyobb városok pályaudvarai lennének xD), és mit látunk, tapasztalunk, tudunk róla!

Azt bizonyosan nem lehet mondani, hogy nem járta végig a ranglétrát, és nem várta ki türelmesen az előléptetést az eredetileg "Helyijáratközpont"-nak tervezett létesítmény. Évekig tengődött munkanélküliként, s azt sem tudhattuk, egyáltalán megéri-e valaha az üzembehelyezést. Tulajdonképpen e várakozásnak és kétségeknek adott teret a második rész (link lásd fentebb), de még a Blikk is megemlékezett erről korábban.

Itt még leendő helyettesi pozícióban...

Ez az állomás a város szélén van, a szélének is a csücskén. Ez annyit tesz: akad, amihez közel, egy csomó dologtól, vagyis a város nagy részétől meg elég messze. Ez eddig egy pont mínusz. 0-1 a Deák-téri retró-rettenetnek. (Nyilván, amelyik járat a város felé közlekedik tovább, ott van esély a kedves munkavállalónak, látogatónak, hogy célját jobban megközelítse.) Viszont, épp ezáltal, a távolsági buszok hévízi kitérője sofőrnek és tovább utazó utasnak többé nem lészen akkora világfájdalom, mint ezelőtt. 1-1. A fiatal korból eredő előnyökkel (külcsíny, modern infrastruktúra) pedig már fordít is az új objektum a képzeletbeli buszállomás-viadalon. Fogjuk rá: szép, tágas, a járatok viszonylag könnyen megtalálhatók. A meccs eldőlni látszik... 3-1 ...Csak az eső ne essen. És ne fújjon a szél. A kettő együtt meg pláne nem szerencsés. 3-2.

Tágas-térköves. De hoppá, ez a tető elég karcsúra sikerült. Magasvasútnak mondjuk még kinéz

Mindent összevetve örülünk az újnak, a buszállomás cseréje már régen érett, sőt már meg is erjedt, már meg is hordósodott, ki is kellett önteni. A placc részben megnyerte tetszésünket, az elhelyezés olyan amilyen - Hévízt már nehezebb lenne jobban összezsúfolni, ahol pedig maradt még tér e mini Hong-Kongban, az kell parkolónak. "Heilwasser und Parkplatz über alles", lassan ez lehetne a város jelmondata. És itt van még ez a lélek-dolog, amit fentebb írtam. Az agyonszidott, lesajált, bűzös-koszos szocreál szökevénynek volt. Ez, egyelőre feladatorientált, szögletes és uniformizált, mint a szemetesek sorban. Így, bár mezőnyben sokkal jobb a kihívó, a végeredmény egy fordulatos X.

Kiegészítés: az új buszpályaudvar nem élvezhette sokáig a rivaldafényt: giga-szállodaberuházás árnyékába került, szó szerint is. Gigasebességgel, gigaforintokból. Fejlődés, munkahelyek. De ki építi, építteti? A projekt finanszírozásában akad, ami elvesztette középénz jellegét? Kik a nyertesek? Érdekli-e a beruházót és a kivitelezőt a láp állapota s ezzel együtt a Tóé? Ez már mind-mind egy következő poszt témája is lehetne, ami nyilván komolyabb utánajárást igényelNER...

Nagyívű beruházás, íves hotelépület - nagyívben sz*rnak a környezeti hatásokra?

Címkék: költözés fejlesztés állomás beruházás buszállomás Hévíz

A bejegyzés trackback címe:

https://blognow.blog.hu/api/trackback/id/tr7917825863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása