nowblog

Gondolatok kicsiny, szerencsés része, melyek szöveggé válnak... Mindenféléről.

Friss topikok

  • Ciklon85: Sajnos így van...ott éltem 13 évig. De azért szeretem a várost. (2012.10.27. 18:20) Anomália Hévízen
  • supernowa: @bulvármédiás =>:Igazából nem is a "közösülésre utalás" a baj, hiszen azt mondják, már a tánc m... (2012.06.03. 21:02) Buli, csajok, zene(?)
  • supernowa: @Gamma Leonis: Igen, teljesen jogos a vélemény. Csupán annyi a baj, hogy tűrünk, némán tűrünk. Tal... (2012.04.11. 17:07) Itt élned, (éhen / ki) halnod kell!
  • supernowa: Először is köszönet a komment írójának a véleményért! Akkor lássuk: "önkényesen összehordott téves... (2011.04.10. 10:40) Krimó kinyíró 1 - Balaton-part
  • StormCaster: Hehe,jóféle kis írás ismét :) Az ánizsos rész külön odabasz,a fényképpel együtt :) (2011.01.23. 21:59) Krimó kinyíró 3 - Belváros I.

Linkblog

HTML

Megerősítő összefüggések

2019.11.13. 15:17 | supernowa | Szólj hozzá!

Előző bejegyzésem némi megerősítést nyert, mégpedig 3 aspektusában is. Az alábbi tudományos témájú cikk segítségével szeretnék minderre reflektálni:

https://24.hu/tudomany/2019/11/12/galaxisok-osszehangolt-mozgasa/

A sorszámok után saját írásomból idéznék - remélem, nem teszek ezzel túlságosan önfényező benyomást a Kedves Olvasóra- , döltbetűkkel pedig a 24.hu cikkéből:

- 1.: (...)"minden működik, attól, hogy nem fedezték még fel, a gravitáció köszönte szépen, Newton előtt is határozottan üzemelt, és a fekete lyuk is elgörbítette a téridőt, és a neutrínók is épp úgy mocorogtak a részecskékben,(...).

A cikkben ez áll: "A kutatók szerint a felfedezés alapján érdemes lehet átgondolni az univerzumról kialakított képet."

Azt hiszem, nem szükséges taglalnom.

- 2.: "Mivel - úgy gondolom - a világban minden összefügg, és mivel - úgy hiszem - van Isten és az anyagi eszközeinkkel érzékelt világon túli létezés, előbb utóbb a kettő (tudomány és "földöntúli" hit) össze fog találkozni, és nem egymás riválisaként, sokkal inkább egymást bizonyítóként fognak megjelenni."

A cikkben: "Hjeop Lí, a Koreai Csillagászati és Űrtudományi Intézet munkatársa úgy véli, lehetetlen, hogy mintegy 20 millió fényévvel elválasztott galaxisok közvetlenül legyenek interakcióban egymással. Éppen ezért feltételezhető, hogy valamilyen ismeretlen megastruktúra kapcsolja őket össze."

Vajon mi - vagy ki - lenne az az "ismeretlen " megastruktúra. Lehet, hogy találnak rá "tudományos magyarázatot. De az semmiképp nem lehet és lesz "riválisa" Isten létezésének.

- 3.: ... "minden mindennel összefügg. Ebben tudok hinni - és hiszem tudni.  "

Ezzel zártam én, a cikk zárásában pedig: "Lí és kollégái most több száz olyan galaxist írtak le, amelyek távol vannak ugyan egymástól, mégis összehangoltan forognak. "(...)

Azt hiszem, szimbolikusan legalábbis ezt nevezhetjük mindennek. Mert ezek azért nem kicsi objektumok és nem kicsi távolságok. De érvényes lesz ez a végtelenségig tágítva a tereket, időket, nagyságokat...

De ez a minden ott van minden egyes sejtünkben is például. És érvényes ez épp úgy a végtelenségig szűkítve, aprózva a tereket, időket, nagyságokat...

Egy kis plagika a végére, tisztelettel: „Csak a tudomány vagy a vallás terén iskolázatlan emberek gondolhatják azt, hogy ez a kettő szemben áll egymással.”
(Paul Sabatier, 1854-1941, Nobel-díj (kémia), 1912)

A bejegyzés trackback címe:

https://blognow.blog.hu/api/trackback/id/tr9015304716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása