nowblog

Gondolatok kicsiny, szerencsés része, melyek szöveggé válnak... Mindenféléről.

Friss topikok

  • Ciklon85: Sajnos így van...ott éltem 13 évig. De azért szeretem a várost. (2012.10.27. 18:20) Anomália Hévízen
  • supernowa: @bulvármédiás =>:Igazából nem is a "közösülésre utalás" a baj, hiszen azt mondják, már a tánc m... (2012.06.03. 21:02) Buli, csajok, zene(?)
  • supernowa: @Gamma Leonis: Igen, teljesen jogos a vélemény. Csupán annyi a baj, hogy tűrünk, némán tűrünk. Tal... (2012.04.11. 17:07) Itt élned, (éhen / ki) halnod kell!
  • supernowa: Először is köszönet a komment írójának a véleményért! Akkor lássuk: "önkényesen összehordott téves... (2011.04.10. 10:40) Krimó kinyíró 1 - Balaton-part
  • StormCaster: Hehe,jóféle kis írás ismét :) Az ánizsos rész külön odabasz,a fényképpel együtt :) (2011.01.23. 21:59) Krimó kinyíró 3 - Belváros I.

Linkblog

HTML

A kopogó cipők átka

2021.03.20. 13:04 | supernowa | Szólj hozzá!

Következő bejegyzésem a Lackfi János-féle Kreatív Írás kurzusára készült irományom, egy érzékeny-küzdelmes témával kapcsolatban (az óra és a példaszöveg címe: "A megcsalás anatómiája")

 

Kopogó cipők

 

Megrakják, bizony. Van, mikor még az erdő is lángol, nem csak a tábortűz, annyira megrakják, s lám, „mégis elaluszik”. Már eleink is jól tudták. És a cipők kopogása ekkor puccsot hajt végre a fejekben.

Mert meglehet, még ki sem huny egészen az izzó parázs, felbukkannak ismét: nemcsak az újságok címlapján tökéletesre retusálva és a pornófilmekben kamerának tekeregve, nemcsak az utcán mint kifutón feszesen vonulva és a volán mögött önállóságuk peckességében ülve, nemcsak a szomszéd irodában előléptetésben reménykedve és a folyosón rejtélyes mód mosolyt viszonozva, nemcsak a hamvas-kíváncsi ártatlanságban, kinek én vagyok a tapasztalt örömhozó, és sokat megélt hedonizmusban, kinek pedig a ruganyos hév vagyok, nemcsak a telefonvégen megértésemet szomjazva és a tiltott bűnben reám tapadva, nemcsak férjük mellett elhanyagoltságukban kitekintgetve, akár gyámoltalanságukban, határozottságukban; ravasz vadászként vagy önként elém vettetett prédaként, kölcsönös odaadásban, intellektuel összehangoltságban; mert előtűnnek a mezőkön virággá bimbódzva, a csatornafedelek alól csendben zúgolódva, a lámpásokból, házak ablakából felülről fényesedve, bárhol: függő agyam összes burkaiban.

Lennék csak épp egy kicsit jobb – elölt vággyal, akkor tán nem mennék; vagy épp csak egy kicsit rosszabb – elölt lélekkel, úgy nem zavarna. De így tévelygésre ítélve, folyton a senki földjén terhemmel bolyongva, örök hűségem látomását megalkuvó s csonkító-korlátozó döntésnek, a kalandozást hódító-hazátlan hordák csillapíthatatlan, soha célt és valódi örömöt nem elérő vágyának megélve.

Mert mi adhatna többet a melegségből, tiszteletből, törődésből és… igen, a megszokásból épült fészeknél? A család és értékeink folytonosságát az örökkévalónak biztosító életformánál, melyet tiszta lelkiismerettel boldogságunkká formálhatjuk?

De mi oldhatná a szerelmet az Új iránt? Mikor mindegyikük másképpen ad, és másképp fogad be. Másképp rezzen az érintésre, különböző még a hiányuk is; úgyszólván nincs két egyforma kabátlevétel és -felhúzás sem, s minden haj máshogy libben, a sejtekben az energia-csere más és más, a kollagén rostok különböző mód feszülnek az elasztikusokhoz; s aki azt mondja, ezért felesleges vágyni az újra, meglehet, az egyetlennel sem úgy bánik, nem úgy figyeli, ahogy elemi ösztönökön túl is illenék.

Húsz, harminc meg negyven év ugyanott – csak ugyanott – végestelen végig, te jó ég, akár papnak is mehetnék! – ugrik a figyelmeztetés fészket-alapítani-akaró algoritmusnak.

De mindezt, vívódást és hasadóban lévő személyiségemet el nem beszélhetem sem feleségemnek, ha volna, sem jövendőbelimnek, ha volna, sem akivel éppen most ismerkedem, hogy esetleg azzá legyen; vagy akivel holnap fogok, de annak sem, akit még nem láttam, nem is hallottam, csak álmaimban, de egyszer találkozunk talán, vagy akire csupán a kopogó cipőinek hangja miatt figyelek fel, ahogy a téren épp elhalad, és én már pattanok az ablakba, azonnal, mert látnom kell, ki lehet az, milyen forma s lendület e koppanások tulajdonosa.

És a cipők mindig kopogni fognak: a téren, az utcán, a folyosón. A fejemben. Mindörökké.

A bejegyzés trackback címe:

https://blognow.blog.hu/api/trackback/id/tr1616471466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása